+ Rendement met opties - Aandelenbeleggen

Ga naar de inhoud

Rendement verhogen met opties

U kan uw rendement op uw aandelen heel simpel verhogen door te werken met bijvoorbeeld gedekte geschreven Call opties.
Het is in de kern simpel, maar u moet er wel goed over nadenken.

Het gaat om het volgende:

Stel, u heeft 100 aandelen XOM die u kocht op $100. De koers is ondertussen opgelopen naar $112.
U kan ze vasthouden en de 1% dividend als enige extraatje houden, maar mogelijk kunt u ook een paar keer in het jaar Call Opties op uw aandelen schrijven.
U verstrekt daarmee het recht aan een ander om deze 100 aandelen in een vooraf vastgestelde periode, tegen een vastgestelde prijs van u te mogen kopen. U krijgt daarvoor de premie die de andere partij heeft moeten betalen.
U schrijft een Call optie die nog maximaal 2,5 maanden loopt en wel een 120 serie.
U krijgt daarvoor $1,25. Nu staat een optie voor 100 aandelen, dus die 1,25 mag u vermenigvuldigen met 100. U krijgt dus 125 dollar om dat recht te verkopen.
Waarom doet die andere persoon dat?
Die belegger is van mening dat XOM de resterende looptijd MEER gaat stijgen dan tot 120. Als dat zo is, dan gaat hij uiteindelijk op de experatiedatum geld verdienen als de koers hoger dan 120 + 1,25 = 121,50 staat.
Op een investering van 125 dollar kan bij bijvoorbeeld een koers van 126 een bedrag van netto 475 dollar verdiend worden. Dat is dus procentueel een enorme beloning. Daarvoor moet dan wel XOM in de resterende looptijd stijgen van 112 naar 126. Dat is ruim 10% stijging. De optiebelegger die deze Call optie koopt kan er zijn inleg mee verveelvoudigen.

U krijgt dus direct 125 dollar. Als de koers tijdens de looptijd van de optie onder de 120 blijft, dan is de premie uiteindelijk voor u en u houdt de aandelen.
Dat is dus extra rendement! Zolang de aandelen niet opgevraagd worden, kunt u dit blijven doen. U kan iedere keer kijken op welke uitoefenprijs en met hoeveel looptijd u dat doet.

Zou u de aandelen moeten leveren, dan is de ontvangen premie voor u, maar u moet wel de aandelen op $120 leveren. Dus ondanks de dan geldende koers krijgt u slechts $120. Die verplichting bent u aangegaan en u kreeg er $125 voor.

Gemiddeld kunt u uw rendement met 10 tot 15% verbeteren door dit structureel te doen. Doet u het minder structureel, dan kan het nog procenten per jaar schelen.
Dit principe wordt geleerd op de basis optiecursus die regelmatig gegeven wordt.

U kan uiteindelijk natuurlijk er ook voor kiezen om zelfs helemaal zonder aandelen in optiestrategieƫn te beleggen. De hierboven vermelde positie wordt dan ingenomen door bijvoorbeeld lang lopende gekochte Call opties waarop kort lopende geschreven Call opties worden uitgezet. Dit vergt echter een gedegen kennis van optiebeleggen en raad ik af als u daar nog geen cursus in volgde.

Kijkt u hier naar beschikbare e-boeken en cursussen

Terug naar de aandelen beleggen home page

Pro Gain BV KvK17254080 BTW8208.89.234 Best, Nederland
Terug naar de inhoud